Eiwitten

Eiwitten

Eiwitten zijn essentieel voor het menselijke lichaam. Eiwitten worden omgezet in calorieën en aminozuren. Sommige voedingsmiddelen bevatten veel meer eiwitten dan anderen, vaak hebben we het dan over eiwitrijk voedsel.

Er is geen leven zonder eiwit. Eiwitten zijn essentieel in elk deel van je lichaam: de huid, spieren, haar, bloed, organen, ogen, botten en zelfs in je nagels. Naast water is eiwit is het meest overvloedige stof in je lichaam.

Structuur van eiwitten

Eiwitten bestaan uit kleine eenheden. Deze eenheden zijn aminozuren ook wel bekend als “de bouwstenen van eiwitten”. Er zijn ongeveer 20 verschillende aminozuren die algemeen bekend zijn. Elke eiwit is opgebouwd uit verschillende aminozuren met onbegrensde combinaties. De meeste eiwitten zijn grote moleculen die uit honderden aminozuren kunnen bestaan.

Eiwitbronnen

De meeste mensen denken aan vlees als ze denken aan eiwit. En dat is juist. Vlees van landdieren, vis en gevogelte staan bekend als eiwitrijke levensmiddelen. Echter: noten, zaden, bonen en zuivelproducten zijn ook eiwitrijke levensmiddelen.
En natuurlijk graanproducten zoals bruine rijst, volkoren, quinoa, gerst en amarant; en sommige groenten, zoals avocado’s en spruiten, zijn belangrijke eiwitbronnen.

Je doel bereiken met eiwitten

Heb je een doel voor ogen zoals bijvoorbeeld cutten, bulken of op gewicht blijven? Dan kan je profiteren van de gratis recepten die wij je aanbieden. Onze database beschikt momenteel over een groot aantal eiwitrijke recepten in verschillende verdeeld over verschillende categorieën.

Onze recepten met veel eiwitten geselecteerd op categorie

image_pdfimage_print

7 gedachten over “Eiwitten

 1. Elke ochtend neem ik ongeveer 3 hardgekookte eieren omdat ze veel eiwitten bevatten maar is dit wel zo gezond? Ik heb gehoord dat het slecht is voor je cholesterol. Heeft iemand ervaring met het nemen van ongeveer 3 eieren op lange termijn?

  Hoop dat iemand me kan helpen!

 2. Beste Deborah,

  Ze zeggen dat het nemen van eieren slecht is van vanwege de cholesterol, maar uit nieuwe onderzoeken is gebleken dat het cholesterol uit eigeel gezond cholesterol is. De meningen erover verschillen enorm ( en vooral op internet ).

  Met vriendelijke groet,
  Eiwitrijkerecepten.nl

 3. Ik ben 84 kilo, hoeveel eiwitten heb ik dan nodig?
  Hoe kan ik dit het beste uitrekenen? Ik neem eigenlijk maar gewoon wat weet niet of dat uit maakt. Hoop dat jullie me kunnen helpen.

 4. Geachte heer, mervrouw
  Ik heb per ongeluk het 2 keer besteld. Zouden jullie mij het 1 maal toe kunnen sturen en van de 2e het geld terug kunnen storten. In afwachting van uw andwoord en met vriendelijke groet j. Langendoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *