Hoe zit het met vetten?
Je hebt ongezonde vetten en gezonde vetten. Onverzadigde vetten zijn grotendeels gezond, uitgezonderd transvetten. Een overschot van verzadigde vetten / transvetten verhogen het slechte LDL-cholesterol en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Helaas ontkomen we deze vetten niet omdat ze in veel van onze dagelijkse voeding aanwezig zijn.
Onverzadigd vet
Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol ook wel het HDL-cholesterol genoemd en verlaagt het “slechte” eerder genoemde LDL-cholesterol. Onverzadigd vet bestaat uit 2 verschillende structuren: enkelvoudig en meervoudig. Meervoudig vet bestaat uit Omega-3, Omega-6 en Omega 9.
Gezondheid
Onverzadigd vet heeft dus een gunstig effect op je gezondheid, alhoewel niet elke studie hierover eens is. Uit onderzoek is gebleken dat hoge doseringen van Omega-6 ontstekingen kan bevorderen, een rol kan spelen bij oa de toename van allergieën en is zelfs kankerverwekkend (toename groei van borstkanker / prostaatkanker). Omega-9 is een niet essentiële vetzuur en kan het lichaam zelf aanmaken, niet noodzakelijk dus.
Bronnen van Omega 6 vetzuren zijn:
- Zonnebloem olie
- Maiskiemolie
- Planten margarine
- Tarwekiemolie
- Slaolie
Bronnen van Omega 3 vetzuren zijn:
- Lijnzaad(olie)
- Avocado’s
- Raapzaad olie
- Peulvruchten
- Olijfolie
- Sesamolie
- Donkergroene groentes en algen
- Walnoten en walnoot olie
- Vette vissoorten zoals makreel, forel, haring, zalm en tonijn.
- Supplementen: Omega 3 visolie capsules
Conclusie
Onverzadigde vetzuren zijn goed voor het cholesterol en vooral omega-3 vetzuren worden veel goede eigenschappen toegeschreven. Omdat Omega-6 een essentiële vetzuur is moet je hem zeker niet vergeten en uit je schema laten, blijf Omega-6 gewoon nemen, maar met mate. Omega-9 zijn niet essentieel omdat het menselijk lichaam deze zelf kan aanmaken. Vetten die je beter wel uit je schema kunt laten zijn transvetten, ze zijn overbodig en slecht voor je. Zorg voor een goede balans tussen Omega 3-6-(9).