Cutten

Cutten; wat is het?

cutten is onder je caloriebehoefte / energiebehoefte zitten om een lager vetpercentage te krijgen. Het is belangrijk om in deze periode zo weinig mogelijk spiermassa te verliezen. Om zo veel mogelijk resultaat te behalen bij het cutten is het verstandig om goed naar de onderstaande tips goed en zorgvuldig door te nemen.

Tips om rekening mee te houden met cutten:

 • Doe aan voldoende cardio op een lage intensiteit;
 • Bereken je energiebehoefte op de vet vrije massa;
 • Trek 200-500 kcal af van je energiebehoefte;
 • Kijk naar de juiste voedingsratio ( hoeveel procent eiwit, koolhydraat en vet je nodig hebt);
 • Reken de hoeveelheid macronutriënten om in grammen;
 • Verdeel je calorieën over de dag ( ongeveer 6 maaltijden ).

Wat is het voordeel van cutten?

Je spieren worden beter zichtbaar, je vetpercentage zal flink dalen als je het op de juiste manier aanpakt.  Na een korte periode cutten is het weer verstandig om te gaan bulken. Bulken is zo veel mogelijk spiermassa kweken tegen zo min mogelijk vet.

Wat is het nadeel van cutten?

Bij het cutten zul je vet verliezen maar dat gaat ook ten kosten van je spiermassa. Hoeveel spiermassa je verliest in de periode dat je cut hangt af van de voeding die jij dagelijks neemt / hoe jij traint. Houd je calorieën-inname dagelijks bij om een zo goed mogelijk resultaat te behalen!

Trainen en cutten

Tijdens het cutten moet je de oefeningen/sets/herhalingen niet verhogen tijdens je training. Het beste is om je te focussen op het behouden van kracht. Als je je kracht kunt behouden dan kun je er op rekenen dat er geen of nauwelijks spierverlies plaatsvindt.

Cutten Samenvatting:

 • Kleine maaltijden om de 2-3 uur
 • Minder je koolhydraten (haver, rijst, aardappelen, etc ..)
 • Je calorieën moeten worden verlaagd (voornamelijk de koolhydraten).
 • Verhoog je cardiotraining, frequentie en duur.
 • Probeer niet te snel te cutten… langzaam en efficiënt is juiste manier. Als je week naar week minder kan tillen dan voorheen, dan moet je wellicht je trainingsschema / voedingsschema aanpassen.

Categorieën

image_pdfimage_print

2 gedachten over “Cutten; wat is het?

 1. Hoelang moet ik ongeveer cutten? En wanneer moet ik weer overstappen op het bulken? Want ik begrijp dat je er een soort van combinatie van moet maken. Ik hoor graag meer informatie zodat ik de juiste manier kan toepassen.

  Alvast Bedankt,

  Groetjes,
  David.

  1. Dat ligt aan je lichaamsvet en hoever jij tevreden bent en wat je doelen zijn. Heb je nu bijvoorbeeld 18% lichaamsvet? Dan zou ik een doel stellen, bijvoorbeeld 14%. Probeer natuurlijk wel zo goed mogelijk te eten en zo weinig mogelijk spiermassa te verliezen want dat is zonde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *