Eiwitten

Eiwitten: wat is het en wat kan ik ermee bereiken?

Eiwitten zijn essentieel voor het menselijke lichaam. Eiwitten worden omgezet in calorieën en aminozuren. Sommige voedingsmiddelen bevatten veel meer eiwitten dan anderen, vaak hebben we het dan over eiwitrijk voedsel.

Er is geen leven zonder eiwit. Eiwitten zijn essentieel in elk deel van je lichaam: de huid, spieren, haar, bloed, organen, ogen, botten en zelfs in je nagels. Naast water is eiwit is het meest overvloedige stof in je lichaam.

 

Structuur van eiwitten

Eiwitten bestaan uit kleine eenheden. Deze eenheden zijn aminozuren ook wel bekend als “de bouwstenen van eiwitten”. Er zijn ongeveer 20 verschillende aminozuren die algemeen bekend zijn. Elke eiwit is opgebouwd uit verschillende aminozuren met onbegrensde combinaties. De meeste eiwitten zijn grote moleculen die uit honderden aminozuren kunnen bestaan.

 

Eiwitbronnen

De meeste mensen denken aan vlees als ze denken aan eiwit. En dat is juist. Vlees van landdieren, vis en gevogelte staan bekend als eiwitrijke levensmiddelen. Echter: noten, zaden, bonen en zuivelproducten zijn ook eiwitrijke levensmiddelen.
En natuurlijk graanproducten zoals bruine rijst, volkoren, quinoa, gerst en amarant; en sommige groenten, zoals avocado’s en spruiten, zijn belangrijke eiwitbronnen.

 

Je doel bereiken met eiwitten

Heb je een doel voor ogen zoals bijvoorbeeld cutten, bulken of op gewicht blijven? Dan kan je profiteren van de gratis recepten die wij je aanbieden. Onze database beschikt momenteel over een groot aantal eiwitrijke recepten in verschillende verdeeld over verschillende categorieën.


Laat een reactie achter

Alle rechten voorbehouden © 2013-2022 Eiwitrijkerecepten.nl

SLIM

Vet verliezen 4.0

Download hem nu gratis!