Droogtrainen

Droogtrainen – Wat is het en wanneer doe je het?

Droogtrainen

Zeker in het zomerseizoen is er vaak veel belangstelling voor: cutten, ook wel droogtrainen genoemd. Cutten wil zeggen dat je vet verbrandt en toch zo veel mogelijk spiermassa behoudt. Dit doe je door op de juiste manier te trainen en te eten. Een flinke dosis discipline is wel onmisbaar wanneer je met succes wilt cutten: wanneer je bijvoorbeeld te weinig traint, zul je alsnog in rap tempo spieren kwijtraken. Wil je toch graag van dat overtollige vet af en heb je het benodigde geduld en doorzettingsvermogen wel in huis? Dan leggen we je in dit artikel de basis van droogtrainen uit.

 

Energiebehoefte

Wanneer je lichaamsmassa kwijt wilt raken, zul je minder calorieën in moeten nemen dan je eigenlijk verbrandt. Je lichaam gaat dan brandstof uit vet- en spierweefsel halen en zo val je af. De eerste stap wanneer je gaat cutten is dan ook om uit te rekenen wat jouw dagelijkse energiebehoeften zijn. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Je kunt bijvoorbeeld je behoefte bepalen aan de hand van je vetvrije massa (het aantal kilo’s in jouw lichaam dat géén vet is), maar het nadeel daarvan is dat je het vetpercentage van je lichaam moet laten meten. Een eenvoudiger schatting van de benodigde calorieën krijg je door je lichaamsgewicht met 28/30 te vermenigvuldigen. Houd je niet zo van rekenen? Met onze tool kun je makkelijk je energiebehoefte berekenen.

Creëer een tekort

Vervolgens moet je minder gaan eten dan je dagelijkse caloriebehoefte. Loop daarbij niet te hard van stapel: wanneer je in één keer je calorie-inname halveert, is dat bijzonder ongezond voor je lichaam. Beter is het om met een tekort van 200 calorieën te beginnen en dat te vergroten wanneer je niet afvalt. Ieder lichaam is hierin uniek, dus kijk altijd goed wat voor jou werkt! Verder is het belangrijk dat je eten de juiste verhoudingen van eiwitten, koolhydraten en vetten bevat. De standaardbehoefte is een verhouding van respectievelijk 30%, 50% en 20%, maar ook hier geldt weer dat jouw lichaam beter kan reageren op andere verhoudingen.

Train intensief

Er gaat in de fitnesswereld een fabeltje rond dat je tijdens het cutten licht zou moeten trainen, met veel herhalingen. Dat advies is echter nergens op gebaseerd. Het is juist beter om intensiever en korter te trainen: daarmee zet je je spieren immers harder aan het werk, waardoor je minder spiermassa verliest. Ook werkt intensief trainen na de training langer door en is het beter voor je hart en longen. Per week twee of drie keer sporten is meer dan genoeg als je voldoende eiwitten blijft eten, en zo hoeft cutten je dus helemaal niet zo veel tijd te kosten!


Laat een reactie achter

Alle rechten voorbehouden © 2013-2022 Eiwitrijkerecepten.nl

SLIM

Vet verliezen 4.0

Download hem nu gratis!